Utseende

kapitel 2 från Impressum

Fonter

Även om användbar ock­så utan, så kan det vara en god idé att nedladda föl­jan­de zip-fil

fonts.zip

som in­ne­håller de fonter som är passande. Fonterna skall installeras på så sätt att de blir till­gäng­li­ga för Er webbrowser. För ett ty­piskt linux-system gå till:   /usr/share/fonts/  och gör två nya mappar: en som heter ”ttf” och en som heter ”otf”. Kopiera ttf-fonterna till ttf-mappen och otf-fonterna till otf-mappen. Gå till dessa mappar och kör kommandot:

sudo mkfontdir

för dessa mappar. Kör där­ef­ter kommandot

sudo fc-cache -fv För Windows och Mac vet jag inte hur ni gör, men det är med säkert väldigt lätt. Fonterna är freeware och kan användas till de föremål man finner passande.

Skriftstorlek

Normalstorleken är här bestämd av ett A6-kar­to­teks­kort. Vill man ha större skrift trycker man bara på [Ctrl] + [+]; vill man till­ba­ka till ori­gi­nalstorlek [Ctrl] + [0] och så framledes. Detta ger dock ing­en god effekt i Safari, då denna blott förstorar text, inte stil-element.

Språk

Då vi har snott alla php, html och css-filer, samt hela databas-strukturen från en polsk hemsida (som vi helst inte vill uppge) kan det beklagligtvis uppträda polska ord här och där, och då vi varken törs eller kan ändra i filerna, utan att strukturen för­mod­li­gen bryter sam­man, så kommer nog denna obekvämlighet att be­stå. Przykro nam.

Optimalt

För optimal bu­reau­grafisk trivsel, så föreslår vi att man 1) installerar de fonter som i och för sig inte är påkrävna (se under avsnittet ”fonter”), men som speedar upp det hela; att man 2) använder Firefox browsern (oberoende vil­ket OS man i övrigt har), att man 3) trycker på F11, och att man slut­li­gen 4) ett antal gånger trycker: [ctrl] + [+], tills liksom hela kar­to­teks­kortet fyller skärmen (det vill ty­piskt röra sig om 3-4 ggr. på en normal skärm). När det­ta är gjort, sätter man sig bekvämt till­ba­kalutad, knäpper upp en flaska rödvin, och rullar en samson med tillhörande rizla, och tager det hela därifrån. Men mindre kan göra det. Vill man inte ladda ner fonter från en så opålitlig källa som vår (och ja, vi har lagt ner ett litet stycke kod i dem, men det är gan­ska litet och raderar inte hårddisken) så går det ock­så fint i Firefox, Safari, Chrome och Opera att får en till­pass hemtrevlig fontupplevelse ändå. Och även om det är ett rent helvete att få Safari att köra fullskärm, så bör det inte avhålla er från att korka upp en flaska portvin (eller mot­sva­ran­de) och/eller tända en cigarett. Sitter Ni vid ett linux-system så kan finner vi en viss njutning med ELinks, förutsatt att man ställer in sitt terminalfönster med passande färger (grönt på svart grund?) & fonter (Remington?) och slår upp url’en archiwum.portheim.org

Också där­ef­ter passar det sig att proppa upp en flaska rött – står fint till en grön font – och luta sig till­ba­ka med en cigarett.

Ja, när man har gjort det, så skul­le det vara skönt att kunna säga att sidan var optimerad för elinks.